Wednesday, 11 November 2015

Groupon lagiiiii...

          Assalamualaikum semua... Nak crita ckit tentg groupon nih.. BUKan benda x bagus tp sdeh sikit untuk mummy. Alkisahnya begini... Apabila melihat iklan d groupon berkenaan egg tart di King confectionery mummy pn beli.. rm 10 only untuk 10 biji. Disebabkan mummy bz kemas barang nak keluar dari rmh sewa jadi otw nk blik sp hantar barang2 mummy pickup di tesco utk amk egg tart yang mummy beli.. kena send email dulu gtaw bile korang nk pickup n cwangan mana ok.. then dh amk kmi bertiga which is mummy papa dan irfan pn makan sorang 1. Sampai di sp kami pn bz kemas.. ingat nak makan masa smpai rumah di seberang jaya akan tetapi lipas makan dulu. Ada lbh kurg 6 biji lg akhirnya dibuang jer....sedeh kot...huhuhuhu... (Penat cerita express bebenor)

Mesti korg tertanya kn cne lipas boleh masuk.. since brg byk nk pindah mummy guna kereta ayah mummy yg duk guna g kje tu.. pstu sebab brg byk mummy letak dlm bonet..bijak x..huhuhu..pdan muka kn..ingt dh kemas bersih dah xde lipas...hmmm sedeh... lyn je lh pic x seberapa nih

Ni lah yang di oder dan yang dimakan lipas.....


♥ Terima Kasih ♥

Monday, 2 November 2015

GIVEAWAY FROM DAPUR CHANTIK @ CORELLE VANTAGE LOVER

Assalamualaikum semua reader. Dah bersawang dah blog ni since busy with lttle girl & punggah barang. Well sekarang ni tengah mengosongkan rumah sewa di Penang since mummy Nad nak pindah Pasir Gudang. Sekarang pn papa tengah bz menghias rumah b4 mummy pindah sana. Xsabar kan nak hias rumah bagi selesa walaupun rumah sewa.Hhuhuhuhu...  Biasalah baru nak menapak alam rumah tangga nih walaupn dah 4 tahun berkhawin next yer adalah first time kami tinggal bersama selamanya insyallh. Xnak dah PJJ bagai..huhuhuhuu..

Since nak pindah ni mummy Nad banyak menghabiskan masa dengan atuk google dan instagram untuk tips deco dan barang-barang overseas dr pnduduk m'sia yg tinggal di sna.. Well utk pengetahuan korg mummy sangat la suka Tefal, Pyrex dan sebagainya sebab mummy sangat suka masak untuk encik Hubby.. Xnak beleter panjang mummy nak masuk 1 contest giveaway dari DAPUR CHANTIK .. Dah lama sangat x bergiveaway ni.. Dulu selalu jugak join sebab nak tambah rakan blogger tapi xpenah menang pn..huhu sedih betul..  Xpelah kalo korang nak oder pn boleh pg ke blog Pn Dapur Chantik, fb FB DAPUR CHANTIK & instagram . Kalau nak join korang boleh pg ke fb dia ok..



ok Jangan lupa #corellevantagelovers dan #dapurchantik

Visit ig mummy juga if nk tmbah rkan anda... (Instagram - nadasyafi )


♥ Terima Kasih ♥

Friday, 2 October 2015

HOMEMADE PIZZA UTK IRFAN

Slmat pagi reader.. PEnat menggogel akhirnya mummy decide nk buat pizza kat irfan.. Tu pun menggunakan segala bahan yang ada jer dalam peti ais ni...
ini resepi sos dari blogger2 yang mummy Nad google. Besarkn untuk review terbaikšŸ‘Œ..
ni sos yg dh siap

doh untuk buat roti.
bahan untuk topping.simple jer
tangan irfan enterframe
Tara..   simple jer...resepi korg google jer

♥ Terima Kasih ♥

Wednesday, 2 September 2015

HAPPY 4th ANNIVERSARY


Alhamdulillah dah 4 tahun usia perkhawinan  Nad dan Papa Wan. hehehhe.. Sekejap jer masa berlalu. Di awal usia 21 Nad berkhawin, 22 melahirkan Irfan Hakimi, 25 melahirkan princess Alisya, dan hari ni 03 September 2015 genap 4 tahun usia perkhawinan mummy. Terlalu banyak memori sepanjang usia perkhawinan ini. Khawin awal bukanlah perkara mudah terutamanya bagi pelajar seperti kami dulu. Rzeki Allah habis je grad mama di tawarkan pekerjaan. Papa pun sama. Liku kehidupan ini agak sukar tapi alhamdullilah mak abah banyak membantu.

Dan akhirnya alhamdullah mama dan papa boleh hidup bersama di Johor nanti. Walaupun berat nak tinggalkan anak-anak mama ni, mama terpaksa juga untuk sementara waktu. Lagipun mak tok dgn wan berat hati nak bagi cucu-cucu dorang di jaga oleh orang lain. Bukan xpercaya tapi berwaspada itu tetap perlu. Yelah mama susah payah mengandung, melahirkan dan menjaga anak-anak mama orang lain sesuka hati dera. Disebabkan risau hal demikian terjadi anak-anak mama kena duduk dengan mak tok dulu sehingga mama dan papa stabil di tempat baru. Then mama dan papa akan ambil kamu berdua. Insyallh. Semoga kita sekeluarga sentiasa bersama sampai bila-bila

Akhir kata untuk suami tercinta Selamat Menyambut Ulangtahun Perkhawinan yang Ke- 4 syg. Semoga kita tetap bersama sampai akhir hayat dan insyallah sehingga ke syurga. Thanks for everything wht u have done for me. I really appreciated it.

♥ Terima Kasih ♥

Monday, 10 August 2015

MAK ABAH 30th ANNIVERSARY

                         ASsalamualaikum semua pembaca blog mummy irfan nie.. Alhamdullh hari Sabtu yang lepas keluarga kami sambut ulangtahun prkhawinan mak abah kami yang ke 30. Bersempena dengan adk mummy Nad yang balik bercuti semester turun jer kat airport terus kami ke rumah keluarga di sungai petani untuk sambut kecil-kecilan untuk keluarga kecil kami ni

Kali ni sebab adk mummy raya xdapat balik ke semenanjung nie, mummy pn buat lah kuih raya sikit untuk dia. Untuk kek mummy nad buat Classic Cheesecake dan chocolate tart sebagai pemanis mulut. Dan diakhiri dengan bbq dan sate.. ehheheh.. 

Alhamdullh semua dah selesai dengan selamat. Semoga mak abah bahagia dan hepy2 slalu bersama cucu-cucu dan kami semua... :-)

♥ Terima Kasih ♥

Friday, 31 July 2015

PERBEZAAN RAYA AS A MOTHER

SALAM 1 MALAYSIA

Hari ni Nad kena kerja walaupn hari sabtu. Well sebab xde kerja Nad nak kongsikan pengalaman beraya as a mother. Mana lar tahu 20 yrs nanti anak-anak Nad nak tgk camner la pengalaman mama dorang beraya bersama anak-anak kecil ni. Nak suruh mama cerita mybe dah lupa.

PERBEZAAN RAYA B4 & AFTER KAHWIN

  •  BAJU RAYA 

Dulu before kahwin baju raya mesti hujung-hujung nak raya cari dengan mak abah and my sister. Blouse, jeans mesti wajib ada. Baju kurung 2-3 pasang, kasut raya lagi 1-2 pasang. Meriahnye raya walaupun raya di bandar ni xlah best mana pn tapi suasana menyambut tu. Hahaaha.

After dah kahwin semua kena pk dua kali. Kena pikir baju suami, anak-anak matching tak ngan mummy diaorg ni. Kena hantar g tempah awal lagi. Baju mak abah & mak mertua serta adik ipar kena pk awal & budget awal lagi. Baju Nad selalunya jubah @ baju kurung je. No more jeans etc.. Hanya anak-anak jer bz cari jeans , t shirt n skirt bagai. Kdang-kadang dekat 10 pasang utk anak berbanding mama & papa dorang. Kasut raya pn xbeli sb fokus untuk anak-anak jer dlu. Sayang kan mama dekat anak-anak. So kids hargailah ibu bapa anda.  :-)

  • MAKE UP & ACCESSORIES 
Dulu before kahwin make up and accessories matching jer di pagi raya. Mandi dan pergi smbahyang raya dengan mak and adik.

After dah kahwin 4 tahun ni xsempat lg Nad smbahyang raya sebab jaga anak-anak kecik. Pagi-pagi bz mandikan dorang & iron baju-baju anak, suami dan diri sendiri. Wangikan anak-anak sebab japgi wan nagn mak tok nak sayang n nak pergi beraya rumah saudara bagai.hmmm letihnya beraya

  • TUGAS RAYA / KUIH RAYA
Dulu tugas Nad buat kuih raya dan kemas rumah dengan mak.  Bile dah kahwin n ada anak asyik kerja jer. kuih raya beli & kalau sempat buatlah beberapa jenis yang paling mudah cthnya cornflakes madu.heheh.. 
  • TEMPAT BERAYA & DUIT RAYA
Sebelum kahwin kite tak kisah pn beraya di mana. Janji jalan - jalan ngan parents bersama baju baru yang vouge la kan. HAHAHHAHA.. 

Dah kahwin ni kenalar tukar-tukar beraya di sebelah suami di Terengganu dan mummy Nad di Penang & SP. Kena atur rumah sanak saudara yang nak g melawat sebab nak sediakan barang-barang anak lagi, nak tgk mood anak meragam ke tak dan sebagainya. Selain itu, duit raya pn nak kena sediakan untuk anak saudara dan juga anak-anak sepupu yang lain. Budget kena pk awal tahun lagi sebelum nak raya. 

♥ Terima Kasih ♥

Monday, 27 July 2015

HARI RAYA CELEBRATION 2015

Salam Ramadhan semua blogger-blogger di Malaysia kalau ada lar yang baca dan buka blog mummy Nad ni. Sekejap je sebulan dah berlalu, puasa berakhir dan syawal menjelma.. Hahahha puitis betul ayat. Sempena bulan yang mulia ini mummy Nad nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN sekiranya ada kiranya sesiapa yang baca blog ini terasa hati dan sebagainya.

Dah berbulan baru ada masa nk update blog. Bukan apa kena balik awal masak, bz di tempat kerja dan anak meragam menyebabkan tiadanya masa nak mengupdate. Lg 1 penyakit kemalasan yang melampau di masa kini menyebabkan mummy Nad malaz nak update.

Raya kali ni mummy Nad beraya di Sungai Petani dan penang sahaja. X balik pn kg hubby di Terengganu since cuti sekolah xlama. Macam letih perjalanan Johor-Penang-terengganu-penang-Johor. Last kami decide Johor-S.Petani-Johor. hahaha,.... Terengganu balik cuti raya haji bulan 9 nanti jer since cuti banyak ckit so blh relex lama sikit di kampung suami.

Kuih raya mummy Nad buat 3 jenis jer. Biskut Nestum, Tad nenas dan Cornflakes madu. 1 jenis mak mummy Nad buat 1 jenis lagi beli. cukup lar 5 jenis tahun ni. Banyak2 pn sapa yang nak makannya. Budak2 nk duit raya jer kuih raya xmakan pn.huhuh...

Penutup bicara SELAMAT HARI RAYA lagi sekali blogerssss


♥ Terima Kasih ♥

Sunday, 14 June 2015

KELAHIRAN 2ND BABY

ASSALAMUALAIKUM  dan Salam Sejahtera kepada rakan2 blogger ..

Tepat jam 8.10 malam mummy Nad berjaya melahirkan princess mummy yang verry chubby yang diberi nama Wan Nur Alisya Bt Wan AHmad Fakhruddin pada 27 March 2015. Bayi perempuan seberat 3.92kg selamat dilahirkan secara normal setelah hampir seminggu mummy Nad dalam hospital. Nanti bila dah besar Alisya boleh baca blog mummy dan mengetahui perit jerih dan kegembiraan mummy dan Papa menyambut kelahiran puteri tercinta.

Disebabkan anak mummy yang bersaiz agak besar compare to others baby so Alisya dah macam 2 bulan walaupn lepas dilahirkan jer.. Heheheh.. Dah la xnak kena bedung kaki tangan macam budak besar je tdo. Alhamdullh sgt2 sebab Alisya walaupun ssh keluar dari Abang Irfan tetapi Alisya lebih mudah dijaga sebab suka tido jer. Nangis pn kurang dan minum susu pn kurang berbanding abg irfan yang sangat mencabar untuk dijaga dari lahir sehingga sekarang dah 3 tahun pn. Bersyukur sangat mak dan abah ada disisi tolong menjaga irfan sehingga besar. Sanggup melayan kerenah yang mummy Nad sendiri hilang sabar kadang2. :-( 
 
Xnak sedih2 jom layan pic alisya.. Semua dibawah adalah gambar ALisya sejak dilahirkan sehingga 3 minggu. 
Tapak kaki pembuka bicara gambar princess Alisya

Pic yang diphotoshoot oleh papa dan mama







irfan sayang adik









♥ Terima Kasih ♥

Thursday, 14 May 2015

Tamat berpantang

Assalamualaikum readers. Alhamdulillah mummy Nad hari ni dh 50 berpantang. Tamatlh sudah proses berpantang yang x macam pantang sangat pn. 

Apa pun berpantang kali ini lebih mudah sebab jahitan tak banyak. Kalau ank sulung dulu mummy digunting tp this time koyakn normal sahaja. Jadi lepas bersalin hari pertama sahaja rasa seriau dan sakit & hari seterusnya dh rasa macam biasa. 

Alisya pn lebih banyak tido dan kurang menyusu membuatkn mummy Nad dapatberehat lebih banyak. Akan tetapi irfan tersangatlh menunjukkan belang dia tu. Aduh hilang betul sabar dengan irfan. Inilah sedikit sebanyak kesan terlalu manjakan ank dan ikut segala kemahuannya. hnmnn.. :-(

Cara mummy Nad berpantang mungkin x mcm org lain yg sgt menjaga. Memang org tua2 pesan banyak tetapi kekangan tiada suami di sisi, ank sulung hyperaktv mummy Nad kena bt mcm biasa selepas 2 minggu berpantang. So 2 minggu lps bersalin mummy hanya makan sup belut@haruan dan air esp shaklee n mineral water. Lps 2 minggu ice cream irfan pn bedal akibt xthn daulat. haha.

Akhirnya habis jugak tempoh berpantang. Kesian mak tok kena layan irfan tu. 26/5/15 ni dh kena start keje. belum pk camne mummy nad Pump di office. Al maklumlah alisya BF.Kt office xde private room utk pump.pantry@surau ada tapi xasingkn.pkerja lelaki suka tdo.menyampah btul.. Hmmmmm serabut pk cne nk bt. 


Dh letih menaip nanti mummy coret lgi dlm blog ni. Wsalam

♥ Terima Kasih ♥

Friday, 27 March 2015

PENGALAMAN INDUCE 2nd BABY

Assalamualaikum rakan2 blogger. Lma mummy Nad menghilangkan diri dekat2 nak bersalin. Alhamdullh selepas bertarung nyawa puteri ke2 mummy berjaya dilahirkan secara normal. Walaupun perit dan ltih tgk muka anak lega cikit.  Tak nak celoteh banyak kita review pengalaman mummy.
Sebelum di induce mummy rajin blogwalking blogger yang pernah @ ada pengalaman bersalin secara induce. 
24/3/15 mummy Nad admit hospital disebabkn dh 41 minggu xbersalin lagi. 25/3/15 hari rabu mummy Nad dimasukkn ubat yg pertama. Pengalaman ramai blogger yg melahirkn anak seterusnya induce sangat membantu tp x bagi mummy. Mummy nad dimasukkan ubat ke 2 .. 3.... dan ke 4. masih x sakit dan jalan masih xbukak. Jalan bukak pn sebab dktr yg buat. Sakitnye hanya Allah yg thu bila dktr bt VE ok bukan masuk ubat. mssuk ubat xsakit pn. Jadi bila dh 3cm(ats bntuan dr) mummy nad masuk labor room 27/3/15 pkul 10 pg. Dr akan cek laluan dan pecahkan air ketuban. Mummy baca review pecah ketuban xsakit lgsg. tp bla dr pelatih buat sakitnya Allah je thu. then Dr sorg ni  buat berjaya dipecahkan tapi sakitnya proses pecah ktuban tu....
Next disebabkan tak juga sakit dan jalan xjuga bukak Dr msukkn ubat drip kot tangan. Dos demi dos mummy still xsakit. Tp sister dh ccuk ubat than sakit sb dr suruh katanya. Dhla mummy xsakit time tu. Sangat merugikan. Then dos pling tinggi dimasukn dan mummy start sakit tp xteruk lg sbb kesan ubat tahan sakit msih ada. Pkul 3 lbh 27/3/15 mummy terasa contraction yg sangat kuat tapi msih bukan terasa nak beranak. Just contraction. Sakit yg teramat menyebabkn mummy minx ubat tahan sakit n sister xbg. Jd mummy minxoxgen utk kurangkn kesakitn. ubat thn skit xblh amk dh s mummy dh byk sgt amk ubat.
Sakit yg keterlaluan datang tapi tak rasa nak meneran. Baby xnak keluar dan rahim masih jauh. Dr dan sister asyk tlg buat bukaan bg besar ja. sungguh xnormal kelahiran ke 2 ini. Sakitnya xtergambar dengan kata2. Sampai mummy serik rasa xnak beranak dh dan nk minx czer jer. Dipendekn crita Wan Nur Alisya dilahirkan scra normal pd mlm 8.10 27/3/15 seberat 3.92kg. sungguh chubby patutla xnak kluar. terasa sakit 1 badan hanya Allah yg tahu. Terima Kasih Ya Allah kerana menolong hambamu ini brsalin secara normal wlaupunrmai cakap mummy akan d czer. Alhamdullh.
Walaupun sakit yang teramat mummy redha.

♥ Terima Kasih ♥

Sunday, 22 February 2015

COUNTING DAYS....

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT TENGAH HARI

Alhamdullillah hari ni mummy Nad dah genap 9 bulan preggy...Tinggal beberapa ketika je lagi nak menyambut kelahiran puteri sulung mummy. Dah lama xupdate blog bukan apa mummy letih + xde masa + penyakit malaz melanda..Hahaha.. so sempena hari ni xde orang sangat kat office since dorang raya Cina xhabis lagi mummy yang kebosanan on9 sepanjang hari tetibe jer nak update blog mummy nih.. Mummy de 2 story yang sedih dan happy..

Beter kte mula yang hepy2 dulu la yer. En hubby dah diposting kan tetap ke Johor. More specific di Pasir Gudang di Sekolah Kota Masai. So alhamdullh dh setel urusan posting segala mak nenek semua.. Jauh kan. Korang bayangkan kalo nak balik raya Johor - Terengganu - Penang. Aduhhhh betoi-betoi pusing 1 Malaysia nih.. Xdapat nak menjimatkan cost di situ.. Since mummy ni kan kerjanye akaun mestilah keje cut cost jer. Haha.. Tapi mummy dan irfan xpegi lagi ke johor. Insyallh habis cepat @ lambat February tahun depan la jawabnye..huhuhu.. Sekarang pn tengah sarat dah ni. So mummy dan irfan stay dengan wan dan mak tok jer..

2nd berita yang xberapa nak hepy adalah adik baby songsang..... :-( Kebarangkalian untuk di operate setakat ni 50%. Still menanti kot2 adik baby nak u turn..Haha... Doktor ada sarankan ECV iaitu satu kaedah pusingkan bayi oleh dktor @ nurse terlatih. Tapi mummy baca review blogger yang pernah experience ECV ni macam menakotkan jer dan sakit jer.. En hubby cakap kalao xberani buat jangan buat. Macam xselamat jer.huhuh(Based on tgk utube). Insyallh kalao xpusing jugak mummy nak try p berurut dengan mak bidan kot. Korang mesti cakap kenapa x pegi buat awal-awal. According to doctor lar kan baby akan pusing dan masuk kedudukan tetap sehingga 9 bulan. Next baru dia xmo bergerak sangat dah sebab dah besar dan memenuhi ruang. So nak main roller coaster dah xboleh sangat. 

Kesimpulannya mana-mana reader yang baca blog mummy doa-doakanlah keselamatan mummy dan adk baby supaya dapat menjalani proses kelahiran secara normal. Insyallh. Jumpa lagi selepas mummy bersalin.. Rasanya dah nak stop dulu sebab kemalasan tahap gaban..hahaha


♥ Terima Kasih ♥

Friday, 16 January 2015

Cont Birthday Celebration - ...Part 2....

So lepas dah selamat lunch kami pn bertolak balik ke rumah dan solat zohor di rumah saja. Next celebration is steamboat time di Khory Steamboat di Sungai Lalang sungai petani. Yang ni kami pergi 6 orang termasuk irfan iaitu mummy + hubby, mak tok + tok wan + adik aka Acu.

Untuk pengetahuan semua, kedai steamboat ni sebelah restoran ikan bakar Z n A di sungai petani. Khory sTeamboat n Grill nama di beri. RM13/per head ok. klau x habis rm10 untuk 100g. hehhe korang boleh makan sampai kenyang . Since kedai makan dye sentiasa penuh orang mummy segan lar nak amk pic banyak2.huhuhu

mummy copy dari blogger fazrol. Maaf ye Fazrol copy pic awak.

adik n hubby hilang sebab gi amk makanan lagi di tempat amik tu...


So dah kenyang apa lagi kita balik tido lar...huhuhu.. Next morning 11/01/2015 mak mummy Nad masak ikan bakar dan ayam bakar dan kari kepala ikan celebrate birthday mummy Nad dengan abg2 kira 1 family lar..        


 Classic cheese kek mummy Nad buat sendiri ok. Memang ada kotak sebab nak bawak dari penang ke Sungai Petani. Lagipn memang ada lebih kotak kek since mummy Nad jual kek coklat kan.huhuh. Alhamdullh menjadi comel je kek cheese ni dan  1 family suka makan especially aCu n Irfan. 
ikan dan ayam yang belum di panggang.

last entry sekali jemput makan semua... Dah habis celebration mummy Nad yang xseberapa ni.. Celebration save cost je.. Pic ade dalam DSLR mummy. sO soon will be update. Tata dan selamat berhujung minggu dengan keluarga tersayang,.







♥ Terima Kasih ♥

HAPPY BIRTHDAY TO ME.... Part 1

Salam Sabtu rakan-rakan blogger.. Dah seminggu baru mummy Nad nak update Bulan Januari punya aktiviti. Sempena 10 Januari yang lalu mummy Nad dah selamat bertambah umur dari 24 kepada 25 tahun.. Huhuhuhu dah 25 tahun pun mummy Nad kan.. 

So aktiviti sempena birthday mummy Nad Sabtu (10/1/15) yang lalu dimulakan dengan aktiviti pick up my sister at PIA aka Penang International Airport. Adik mummy Nad dah habis exam so dh boleh la blik semenanjung ni. Buat pengetahuan semua, adik mummy Nad belajar di Unimas so dah habis exam boleh la balik. 






ni Mak Ucu with Irfan.. My little sister bt degree in Nursing di Unimas.











So lepas pick up adik mummy Nad kami 3 beranak  pun pergilah lunch di Nasi Arab di Qasar Hadramawt. Layan jer pic kami 3 beranak gi makan di hadramawt.. Since irfan suka sangat donut kami g beli sekali donut di Nash donut tu..




Irfan comot sangat makan donut tu. Mak Buyong yang nak masuk 8 bulan preggy.. sangat boolat muka mummy. Mummy order chicken mandagaout. Ni antara pic yang xseberapa di Restoran nasi arab ni. Menu dan harga dye korang boleh tengok pic di bawah.





Ni lar antara menu dan price review bagi sesiapa yang teringin dan nak tahu harga terbaru di Qasar Hadramawt di perda iaitu sederet dengan Nash Donut @ Easy shop di perda. So dah kenyang boleh balik. Irfan balik dengan senang hati.
irfan tunggu papa amik kereta


tAmat untuk Lunch - Birthday Mummy Part 1-

seKIAN......




♥ Terima Kasih ♥

© Mummy Irfan | Template By Blog Bingkisan Hati