Friday, 26 December 2014

REVIEW TEMPAT MAKAN: IKAN BAKAR DIN

Salam Jumaat blogger. Hari ni rasa bosan di office sebab ramai yang bercuti Krismas. So kita yang bkerja nie online saja lar kan.. HUhuhuhuhu.. Well nak review 2 tempat makan yang best jugak lar yang korang boleh p makan bila jalan-jalan di Utara tanah air nie.

 IKAN BAKAR DIN di Kepala Batas. 

PIC IHSAN DARI UNCLE GOOGLE.
Hari tu mummy bawak Mak, Abah dan irfan montel g makan di sini. Saja nak test sebab banyak sangat review orang cakap best + gempak so lets check out.. Kitaorang order air siram limau 3, 4 pinggan nasi, ulam-ulaman dan sambal belacan, gulai ckit dan ikan siakap yang sangat besar. Total rm59.00. Review mummy ok lar sebab kena dengan taste orang kampung sebab makanan kat tempat standard makan di kedai ikan bakar.. 

HAhhahah.. 4 bintang dari 5 bintang. Makanan ok, tempat ok cuma servis air+kira bill slow gila.. Tapi mybe sebab ramai kot. Mummy sampai pkul 1 lebih dan orang sangat2 pack ok. Harga ok la berbanding ikan bakar di Penang island kot. 

antara menu-menu di sana.. Ehsan google dan blogger-blogger.
pelbagai jenis ulam dan air asam/ sambal belacan etc ehsan dari google jer..
Kebanyakan pic mummy Nad amk dari google sebab segan lar g kedai nak amik gambar. Cam perak pulak. so kita google je lar n terima kasih kepada bloger2 yang rajin letak pic yang menarik semasa review kedai makan di Malaysia ok.




♥ Terima Kasih ♥

Friday, 19 December 2014

PHOTOBOOK MALAYSIA

SALAM READER's...

Hari ni nak kongsi lagi 1 lagi benda yang mummy beli secara online iaitu melalui Groupon. Kebetulan ada free photobook saiz 6x6 dan cuma dikenakan charge penghantaran rm8. Dia akan print macam buku cerita jer pic2 kta dan software kita kena download dekat website dia. Kat bawah ni contoh photobook my hubby punya.. Dia pn nak.. stkat ni dah 4 photobook mummy Nad buat..huhuhu.. Bukan nak show off remote air-cond @ handbag ok.. ni mummy lapik je ..
Layan beberapa pic yang mummy amik guna fon murah mummy nie


PIc irfan pn ada sb xmencukupi la pic wataniah papa

Ada 40 pages ok..

♥ Terima Kasih ♥

4D SCAN 26 WEEK

Selamat pagi semua reader. Hari ni setelah lama mummy tidak bersiaran nak review ckit tentang klinik yang baru-baru ni mummy Nad p bt scan 4D.  ALhamdullh sebab baby dalam keadaan baik dan sangat aktif dan alhamdullh insyallh tahun depan mummy Nad dapat baby girl. Sepasang sudah anak mummy nie.. 

Well review tentang klinik yang mummy Nad nak buat ni adalah POLIKLINIK DR MARINA di Taman Semilang, Seberang jaya, Pulau Pinang. Harga promosi untuk sepanjang tahun 2014 ni hanyalah RM65 (3D + 4D) dan RM100 (3D + 4D + 2D details scan). Korang boleh call 04-3982848 untuk sebarang pertanyaan
Bagi yang xberpeluang untuk harga promosi jangan lah susah hati sebab menurut dr Marina insyallh harganya xmahal sangat macam korang pergi bt scan dekat KPJ. kebarangkalian next following years RM85-100 kot. call balik untuk comfirmation ok.

Dari segi pendapat mummy ialah Dr Marina seorang doktor yang lemah lembut dan sangat mesra melayan pesakit. 2 orang staff yang jaga kaunter jugak sangat lemah lembut. Yang penting semua perempuan muslimah jadi mummy rasa sangat selesa wlaupun klinik xla besar sangat.

Untuk pakej rm65 ni dr Marina print 4 keping gambar iaitu 2 gambar muka baby, 1 gambar alat kelamin baby dan 1 lagi gambar tulang baby kot. Dalam CD ada lebih kurang 6-8 gambar baby dan lebih kurang 6 video sepanjang 4D scan dilakukan. Tempoh scan lebih kurang 30 minit iaitu 20minit ++ scan dan 10minit burn dalam CD.

Ni mummy kongsikan 1 video dan gambar baby gurl yang sangat hyperaktive dalam perut mummy.

video


♥ Terima Kasih ♥

Tuesday, 2 December 2014

Segmen: Blogwalking Bersama Cikgu Farha



Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua.

Sempena cuti sekolah yang masih berlangsung ni, cikgu nak lancarkan segmen ringkas dari blog simple cikgu ni. Harap dapat sambutan. Tujuan utama cikgu anjurkan nak rapatkan ukhuwah dan tambah kenalan di alam maya. Dalam masa yang sama bole kongsi maklumat dan info.

http://cikgufarha.blogspot.com/2014/12/segmen-blogwalking-bersama-cikgu-farha.html

Syarat simple je:-
1. Follow blog cikgu (boleh tengok side bar) - tak paksa pon hehe
2. Buat tajuk "Segmen: Blogwalking Bersama Cikgu Farha"
3. Tinggalkan url entry kat entry ini jugak

Copy coding yang disediakan.



♥ Terima Kasih ♥

Wednesday, 26 November 2014

Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com



Ephyra Skin Bar berfungsi dengan begitu pantas bahawa hanya dalam satu malam, anda akan mula melihat, kulit lebih lembut, kedutan berkurangan, jerawat mengecut dan kulit yang lebih cerah. Hasilnya akan lebih terserlah jika penggunaan berterusan yang konsisten.

Jangan fikirkan umur anda atau keadaan kulit anda sekarang. Kerana EPHYRA SKIN BAR yang mengandungi bahan alam semulajadi yang berkualiti tinggi mampu mengubah keadaan kulit anda menjadi lebih cerah, halus selembut kulit bayi.

Anda akan benar-benar kagum, apabila anda melihat apa yang ia boleh lakukan untuk muka anda dalam setengah jam yang pertama sahaja!

Anda akan melihat bahawa kulit kusam, menggerutu dan kulit kendur di wajah anda mula muncul lebih licin, lebih segar, lebih tegang dalam masa beberapa hari. Pastinya dengan EPHYRA SKIN BAR, rahsia kecantikan semulajadi menjadi milik anda....


WAJAH CERAH BERSERI TANPA CELA, EPHYRA SKIN BAR sabun ajaib untuk kecantikan kulit dan wajah anda. Formulasi terbaik + Kesan Menakjubkan!! 
  • Menggebu dan mencerahkan kulit
  • Menghaluskan kulit dan menghilangkan jeragat
  • Menghilangkan parut dan kedutan
  • Membantu menghilangkan bintik- bintik hitam
  • Melembapkan kulit dan menaikkan seri wajah
Kesan Penggunaan ( hasil berdasarkan testimoni dari 300 pengguna selama 7 hari )
  • Membuatkan kulit muka lebih cerah, lembut dan tegang 
  • Menanggalkan semua kotoran, minyak dan sel kulit mati
  • Menghilangkan parut jerawat & jeragat
  • Menghilangkan ‘blackheads’ di muka
  • Menanggalkan kesan solekan dengan efektif
  • Memberi kesan kesegaran sepanjang hari
  • Badan tidak melekit walaupun ketika atau selepas berpeluh
  • Boleh menghilangkan bau badan
  • Memudarkan kehitaman di celah-celah badan dan bawah lengan ( ketiak )



EPHYRA SKIN BAR mengandungi :
  • Bearberry Alpha Arbutin A Extract paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit. Bersama-sama dengan Glutathione ia membantu  menjadikan tona kulit lebih sekata dan bersih dari bintik-bintik hitam
  • Glutathione. Kaya antioksida yang melindungi protein enzim dan mencegah kerosakan kulit yang boleh menyebabkan kedutan dan parut. Glutathione boleh melambatkan proses penuaan dan memperbaiki keadaan kulit. Ia mengawal kesan-kesan bahaya radikal bebas dan mengelakkan pembentukan parut tebal.
  • Kolagen. Menyokong ketahanan fizikal dan keanjalan kulit dan menggantikan sel-sel kulit dengan lebih cepat untuk menjadikannya lebih tegang dan anjal.
Kelebihan EPHYRA SKIN BAR :
  • Ciri-ciri antioksida. Apabila sabun yang mengandungi ciri-ciri antioksida, ia benar-benar boleh memberikan kesan yang baik pada kulit anda. Ia dapat membuang racun yang dihasilkan oleh badan dan melindungi kulit anda dari kerosakan yang sedia ada dan selanjutnya.
  • Ciri-ciri anti-penuaan. Pengggunaan EPHYRA SKIN BAR secara konsisten dapat merangsang pembentukan kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan serta kehalusan kulit (anti aging & anti wrinkle / kerut)
  • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit terhadap pengaruh negatif faktor luar seperti pencemaran, matahari, iklim, asap rokok dan sebagainya.
  • Pencerahan kulit. Tidak semua sabun dapat mencerahkan kulit anda. Ada yang tidak boleh benar-benar memberikan hasil yang anda harapkan. Tetapi dengan EPHYRA SKIN BAR, dapat dilihat kecerahan kulit yang mengagumkan tanpa pengelupasan kulit, dan selamat digunakan.
  • Glutathione bertindak menghalang pengeluaran melanin dalam kulit anda sehingga memberikan efek lutsinar dan kulit anda bercahaya semula jadi dan berseri-seri. Selain daripada itu semua, ia tidak hanya berfungsi sebagai sabun pemutih tetapi produk penjagaan kulit lengkap yang menghilangkan masalah kulit untuk semua lelaki mahupun wanita.
Soalan yang kerap ditanya :
  1. EPHYRA Skin Bar ni berkesan ke? Insyallah berkesan, kerana dah lebih 300 orang yang telah mencuba dan berikan feedback yang sangat bagus
  2. Skin bar ni boleh tahan berapa lama? Ephyra Skin Bar adalah 50g boleh tahan selama sebulan.
  3. Apa kandungan dalam Ephyra Skin Bar ni? Glutathione, Kolagen ikan, Ekstrak Carrot, Bearberry Alpha Arbutin A Extract, Banana Enzyme, Rice Bran Oil, Glycerin & Aromatherapy fragrance
  4. Berapa lama nak lihat kesannya? Bergantung pada individu, ada yang boleh rasa serta-merta  kulit lebih halus dan tegang, ada yang pakai 3 hari dah nampak kulit makin cerah, dan jerawat makin kecut. Rata-ratanya akan nampak kesan ketara dalam 1 minggu. 
  5. Boleh hilangkan parut jerawat? Jeragat degil? Boleh, Ephyra Skin Bar sangat berkesan dalam menghilangkan parut jerawat serta jeragat degil kerana ada kandungan Bearberry Alpha Arbutin A Extract bersama Glutathione yang paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit & memudarkan parut-parut hitam atau berlubang.
  6. Macamana nak guna? Basahkan sabun dengan air, biarkan ia berbuih sedikit dan terus sapu pada muka. Urut seketika dalam 2-3 minit. Untuk kulit bermasalah, boleh urut sedikit lama dalam 5 minit. Bilas sepenuhnya, dan sapukan pelembap anda seperti biasa ( boleh guna toner dan pelembap dari jenama lain )
  7. Setakat ini, hanya Ephyra Skin Bar saja? Ephyra ada dalam bentuk minuman kesihatan dan kecantikan (Ephyra Premium & Trial Pack). Ia lebih untuk merawat dalaman dan seterusnya memperbaiki luaran kita. Ephyra Skin Bar adalah produk kedua selepas kejayaan produk Ephyra di pasaran, melengkapi produk Ephyra kerana bukan saja dalaman kita terpelihara malah luaran juga diperbaiki dan lebih sempurna. Jika guna kedua-duanya ( minum Ephyra dan guna sabun Ephyra Skin bar) , kesan yang menakjubkan akan diperolehi. 
  8. Boleh guna sekali sambil minum Ephyra drinks? Boleh. Sangat digalakkan. 
  9. Boleh ke pakai toner & moisturizer jenama lain? Boleh tiada masalah. Sabun Ephyra Skin Bar membersihkan segala kotoran dan sel-sel kulit mati dan sangat ‘mild’ dan boleh digunakan bersama toner dan pelembap dari jenama lain.
  10. Kalau ada resdung, boleh pakai? Boleh.
  11. Ada kesan-kesan sampingan tak? Macam menggelupas ker? Pedih kalau kena matahari ke? Tiada kesan sampingan. Ephyra Skin Bar, dirumus dengan teknologi terkini yang berkualiti tinggi dan terbukti selamat dan tidak mengakibatkan pengelupasan kulit. Ephyra Skin Bar tidak mengandungi Hydroquinone.
  12. Boleh pakai kat badan sekali? Boleh, ia sangat lembut untuk dipakai di muka, sekaligus boleh digunakan di seluruh  badan.
  13. Lelaki atau wanita, keduanya boleh pakai? Boleh, sesuai untuk kedua-duanya.
  14. Bilakah Ephyra Skin Bar akan dijual di pasaran? Insyallah Ephyra Skin Bar akan mudah didapati dari pengedar dan kedai-kedai terpilih bermula Januari 2015 nanti. Saiz untuk jualan adalah 50 gram dengan harga RM40.

Official Instagram : @ephyra2u
Hotline : 019 3999 238 / 03 41417889 ( office hours only)



Sila jawab soalan-soalan berikut :

Siapakah akan mencuba Ephyra Skin Bar? Saya, Nada Syafi Zakaria

Umur pengguna? 24 tahun

Jantina pengguna? ( Perempuan)

Jenis kulit? (Kombinasi, )

Masalah kulit yang dihadapi. Jelaskan kenapa anda perlu dapatkan Ephyra Skin Bar.

Mummy Nad mempunyai kulit jenis kombinasi kot sebab gabungan berminyak dan kering. Kulit cepat berminyak apabila kena sinaran matahari dan kering akibat banyak terdedah kepada penghawa dingin. Sejak preggy ni muka pun mudah naik jerawat. Dengan ephyra skin bar ni boleh lar mummy Nad cuba keberkesananya dan promote dekat adik mummy di Sarawak yang asyik terkena ruam muka dan biji yang agak serius.

Pengguna Ephyra? (Tidak)


Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com ini dianjurkan pada 24 November hingga 3 Disember 2014 oleh blogger Mia Liana dengan kerjasama Oceanlife Marketing Sdn Bhd dalam mencari 50 orang blogger. Kepada blogger yang berminat nak join, sila klik SINI. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.

♥ Terima Kasih ♥

"Giveaway kerusiburok: Ole-Ole Phuket!"

hai semua blogger! 

seperti yang korang semua maklum, kerusiburok akan bercuti ke Phuket awal Disember ni (baca entri kerusiburok ke : PHUKET (intro)

jadi, kerusiburok bercadang nak bagi ole-ole dari Phuket kepada blogger2 sekalian.

bermula 25 Nove 2014 hingga 3 Dec 2014
KLIK banner di atas untuk sertai.

OLE-OLE utama akan diberi kepada 3 pemenang bertuah. 
tapi kalau ramai yang join segmen giveaway ni, 
saya akan tambah 7 lagi ole-ole untuk blogger bertuah! 
hehehe

3 x Ole-Ole Utama = T-shirt kenangan dari Phuket
(sebab tu conduct giveaway awal-awal, nanti pemenang boleh dapat saiz baju yang betul hehe)


JOM SERTAI! Mana tahu korang bertuah! Klik Banner kat atas tu ye untuk syarat yang simple :)


jom join ramai-ramai. ajak blogger lain sekali yer! 
di samping bersegmen, boleh jugak kita berblogwalking dan berkenalan! hehehe

babai.

♥ Terima Kasih ♥

Friday, 21 November 2014

RESEPI : AGAR-AGAR KERING


Ni lar rupa bentuk agar-agar kering yang xberapa cun shape dia

Bermula kejadian ini disebabkan oleh agar-agar bertali yang berapa bulan dah beli tapi xguna-guna pun. So saja google dan survey benda apa yang boleh dibuat menggunakan agar-agar ni selain dari agar-agar biasa yang xmenjadi favourite kami sekeluarga.. Haahah.. Then my hubby cakap asal tak buat agar-agar kering. So apa lagi zapppp terus call en google suh cari resepi. Thus, bermula lar episod agar-agar kering ni. First time nak buat ok.

Bahan-bahan:
Agar-Agar bertali 30gm
Gula batu 300gm/1 cawan
Gula pasir 500gm/2 cawan
Pewarna yang disukai
Perisa ros @ yang disukai
Air 1.8 liter/6 cawan
Daun pandan 3 helai.

Cara-cara
Rebus agar-agar bertali + air + daun pandan sehingga agar-agar hancur. Masukkan gula batu dan gula pasir sehingga sebati. Didihkan sehingga semua bahan sebati ok. Then korang letak pewarna yang disukai dalam dulang/tupperware/bekas yang korang ada lar.

Lepas dah keras korang potong dan susun dalam dulang besar untuk jemur ok


Jemur lar sehingga agar-agar korang kering. Disebabkan area penang ni petang suka hujan mummy Nad ambik masa selama 5 hari korang nak jemur benda alah ni.. Hahahha serik malaz nak buat dah.
Produk akhir jadi lar macam pix ni


try lar buat klo rjin



♥ Terima Kasih ♥

NEW PIZZA FROM GROUPON


Baru-baru ni gropon ada buat 1 lagi promosi yang at last mummy Nad pn terbeli jugak lar memandangkan prince charming mummy asyk ajak makan pizza jer.. Set yang ni mummy dapat 1 regular jam packed pizza, 2 air, 1 personal pan pizza n include tax only for rm25.00 

Sangat berbaloi utk 3 orang kami makan hujung-hujung minggu. So 5hb Nov yang lalu mummy dah g tebus pn.. Cara nak beli ni korang bukak je groupon pya website then login. Pastu kalo dah berkenan apa2 korang tekan je buy and bayar on9. Groupon akan hantar cmfrmtion dan korang print jer attachment voucher no yang dorang hantar dan prgi lar mana-mana cawangan yang berkenan di hati..

Mummy tanya dulu bukan apa tkot tbe2 restaurant tu xupdate ke ape ke kan.. So masuk je kat dpan mummy tanya dorang trima n thu tak tntang promosi ni. Then bila dah ok duduk n order je lar makanan korang macam biasa. Bukan apa kadang2 ada staff yang malas and cakap xtahu n xnak terima benda-benda macam ni. Mummy belum pernah kena lagi but based on review from others blogger..


Jom layan pic daddy + irfan santai-santai ble cuti
irfan dah xsabar tu
ni la jam packed pizza


Nampak betapa lincin plate2 ni


Dua-dua buah hati mummy muka kekenyangan.. Hahahha... 


♥ Terima Kasih ♥

Monday, 17 November 2014

SEGMEN BLOGWALKING BY SYAHIRAH VALIANT

 "Segmen : Blogwalking by Syahirah Valiant #1" 


KLIK BANNER UTK JOIN

Syarat-syarat :

1. Follow blog IRA *wajib
2. Follow Instagram *optional
3. KLIK SINI & SINI*jujur ok :)
4. Buat entri yang bertajuk "Segmen : Blogwalking by Syahirah Valiant #1" 
5. Tempek banner yang tak comel tu dalam entri korang
6. Backlinkan link entri korang dekat komen sahaja.
7. Like SINI  & SINI *wajib


♥ Terima Kasih ♥

SEGMEN BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH

Segmen : blogwalking bersama ayuinsyirah


KLIK BANNER UTK JOIN OK

syarat2 nyer :
1. sebelum tu pertama sekali ayu minta sangat kawan2 follow AYU dulu..bolehkan..hehe
2. tajuknyer SEGMEN: BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH
3. gam kuat2 banner comel diatas dan linkkan ke entry ini ye
4. kalau kawan2 nak tag rakan-rakan blogger yg lain pun boleh...tak tag pun takpe...hehehe
5. siap....gam kuat2 kat ruangan komen kat bawah...hehehe

 segmen ni ayu kasi masa lama sikit la...hehe..hingga hujung bulan ni  30/11/2014 jam 10.00 malam


SELAMAT MENYERTAI CONTEST NOV INI


♥ Terima Kasih ♥

1st Segmen Blogwalking By Cik Ash


1st Segmen Blogwalking By Cik Ash

http://cikash.blogspot.com/2014/11/1st-segmen-blogwalking-by-cik-ash.html


Syarat-syarat penyertaan:

 ♥ Follow blog Cik  Ash ( Wajib! ) *akan di follow back, Follow jugak Blog INI
   Add To Circle Google Plus +Cik Ash ;+ INI

   Like To Facebook Page 
  
     Penyertaan terbuka untuk semua blogger.
      Buat entry yang bertajuk " 1st Segmen Blogwalking By Cik Ash."
     Copy banner dekat atas and back linkkan ke entry segmen ini. 
    Publish dan letakkan link entry anda di ruang komen entry segmen ini.

Tarikh Tutup Penyertaan: 30 November 2014


SELAMAT BERCONTEST.......


♥ Terima Kasih ♥

1st Segmen Blogwalking By Cik Pelangi


Jom ramai-ramai kte join contest ni.. Just click dekat banner di atas jer ok... SElamat Join

Syarat-syarat penyertaan:

 Follow blog Cik Pelangi ( Wajib! ) *akan di follow back
 Buat entry yang bertajuk " 1st Segmen Blogwalking By Cik Pelangi."
 Copy banner dekat atas and back linkkan ke entry segmen ini.
 Publish dan letakkan link entry anda di ruang komen entry segmen ini.

Senang kan? Tidak susah pun. 
Tarikh Tutup Penyertaan: 23 November 2014



♥ Terima Kasih ♥

SEGMEN BLOGWALKING by Sakura.

Assalamualaikum :)


Maaf entry yang sebelum ni terpaksa dibatalkan sebab nya memang tak boleh and dilarang oleh Nuffnang. Minta maaf semuanya ye. Tapi takpe, kita tukar kepada Segmen Blogwalking dah alang2 tuh :) Thank you kepada info nya ye MNH SASTERA MELAYU

Syarat dia terlalu simple.

 Follow blog sakura :)
 Buat kan entry tajuk SEGMEN BLOGWALKING by Sakura.
 Copy & paste kan code bawah ni dalam entry awak awak. :)
 Dah boleh start blogwalking.
 Tinggalkan entry awak awak dalam ruang komen ni ok? 


So simple kan syarat2 dia. heee~ :) So boleh la ajak ramai ramai join. Boleh kenal :) Good Luck ! Senarai peserta nanti akan di update setiap hari sabtu, insyaAllah :)


Fi Hifzillah,
Wassalam.



Allhumma Solli'ala Saiyyidina Muhammad
JOM JOIN RAKAN-RAKAN.....
♥ Terima Kasih ♥

GIVEAWAY RM100 Untuk Seorang Pemenang Bertuah



GIVEAWAY November . Bermula hari ini sehingga 30 November 2014.



Klik banner untuk join

Senarai filem melayu yang akan ditayangkan di pawagam pada penghujung 2014/2015

  • cicakman 3
  • dendam orang mati
  • anak jantan
  • lelaki harapan dunia
  • manisnya cinta di cappadoccia
  • hanyut 
  • gila baby
  • nota
  • suami aku ustaz
  • balun
  • bravo 5
  • hantu bungkus ikat tepi
  • dollah superstar
  • juvana 2
  • kelibat
  • tuli sekampung
  • terbaik dari langit
  • 1,2 jaga

Syarat-syarat penyertaan :

  1. Copy kod HTML dan paste kan di entry
  2. Tag sekurang-kurangnya 3 orang rakan
  3. Follow blog Portal Pengembara Jalanan di Google Friend Connect
  4. Tinggalkan link url entry korang di ruang komen.
  5. Link kan banner ke entry ini.




♥ Terima Kasih ♥

Sunday, 16 November 2014

SEGMEN BLOGWALKING NOVEMBER









Salam semua.. Hari ni nak kongsi lagi 1 blog yang anjurkan contest untuk kte menambahkan kenalan sesama rakan blogger. Cara nya cukup mudah dan simple..Korang klik je banner kat atas k. Cepat sebelum terlambat


NAMA PENA  : NADA SYAFI

NEGERI KELAHIRAN : KEDAH DARUL AMAN

♥ Terima Kasih ♥

1st GiveAway By Anamizu



Moh ler ramai-ramai memeriahkan contest ni ...

CAranya ialah ; 

Nak join klik BaNNeR jEr ...


Tarikh Tamat :
28 November 2014

# Maaf saya takde Insta ...


Jom join contest ni dekat blog...ANA MIZU...


♥ Terima Kasih ♥

Thursday, 13 November 2014

RESEPI - SIAKAP 3 RASA SIMPLE

Hujung minggu memang best layan ikan siakap 3 rasa nie.. Walaupun nampak renyah tapi senang jer.. 

Bahan bahan:
1 ekor ikan siakap - ( Mummy goreng )

Bahan Cincang Halus:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah

 Bahan-Bahan Sos:
 2 sb cili kisar
1 sb sos tomato
2 sb sos cili
2 sb sos plum - guna sos ikan
2 sb gula pasir
1 sb jus limau nipis/lemon
1 sk kicap manis
Timun/Carrot/ Nenas yang dipotong dadu

Cara Cara:
Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit. Goreng sehingga garing. (Panjang sangat mummy bahagi/potong 2 je)

Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan bahan cincang selama 1 minit.

Masukkan cili kisar dan goreng sehingga cili agak masak sebelum dimasukkan bahan-bahan sos lain yang telah disatukan dalam mangkuk. Kacau rata rata.  

Masak hingga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng. 





♥ Terima Kasih ♥

RESEPI BLUEBERRY CHEESE KEK SIMPLE

TARAAA... kita tayang pic yang x seberapa ni dulu.

Hye reader2 @ blogger semua.. Minggu ni mummy Nad rajin pulak nak makan cheese kek.. Bukan ape klo beli secret resepi ckit sangat dan kalo beli sebijik maheeeelll lar pulak.. huhuhu.. so kta google resepi yang simple + cut cost dan sedap (ikut tekat mummy nad ler).

 So Bahan-Bahan:
  1. Cream cheese 250g- Tatura brand jer
  2. Natural/Plain yougurt/Blueberry yougurt 1
  3. Susu pekat manis  - (Ikut tekak korang)
  4. Esen vanila - 1 sudu (xbuh pn xpe)
  5. Perahan Lemon 1/2 biji - (ikut la korang suka masam mana)
  6. 1 biji telur ayam - (dibasuh (haha)
  7. Whipping cream 250ml -(  xde pn xpe..)
  8. Biskut oreo/marrie/tiger/digestive (suka hati korang)
  9. Jem Blueberry ( guna jer apa ada kat umah)
CARA-CARA;
  1. Hancurkan biskut dan masukkan dalam pan/dulang pembakar. 
  2. Masukkan minyak/planta yang dicairkan ckit dan tekan sampai padat
  3. Bakar selama 10 minit api 150/C (Mummy guna api atas bawah
  4. Next, masukkan bahan-bahan untuk buat cheese dia tu ler.. mixer sampai haluss jer.
  5. Tuangkan kedalam based biskut yang dah dibakar tu.
  6. Bakar kaedah bain marrie selama 45minit - 1 jam 150/C
  7. Api mummy guna 40 minit bawah dan 15 minit atas bawah.
Yg ni xde cara bain merrie tu sebab dh nak masak saja mummy bagi atas garing ckit..
Ni Yang over garing.. hahaaaaa..

**NOTA KAKI
- Mummy saja lapik dengan aluminium foil sebab nanti senang nak keluarkan dari dulang pembakar tu.. 

TARAAA Siap dah.. kejap je buat bnde ni... kecik je dalam 6 inci je kot

Sekian selamat mencuba... kalo de silap dan salah dalam proses pembuatan sorry okeyh...Mana lar tahu korang skrg ni expert lagi dari kte yang xseberapa nie..huhuhu

♥ Terima Kasih ♥

© Mummy Irfan | Template By Blog Bingkisan Hati